Verduisteren van de slaapkamer. Hoe doe je dat.

Welke oplossingen zijn er om het raam van de slaapkamer te verduisteren?

Je werkt in ploegen of hebt avond dienst. Je slaapt dan overdag. Alleen het licht dat door het raam binnen schijnt speelt je dan parten waardoor je slaap te kort komt.  Het kan een van de redenen zijn waarom je je raam wilt verduisteren. Er zijn gelukkig meerdere typen raamdecoratie waarmee je licht en zon goed buiten kunt houden. We stellen een aantal raamdecoraties aan je voor.

Verduisterend duo rolgordijn

Met een verduisterend duo rolgordijn kun je het een heel stuk laten schemeren in de kamer. Volledig verduisteren kan bij een duo rolgordijn nooit omdat het uit twee lagen stof bestaat die je voor elkaar door rolt. Tussen de kieren kan dan nog licht vallen. Tot voor enkele jaren bestonden deze verduisterende duo rolgordijnen nog niet. Vandaar dat we er even bij stil staan. Er zijn nieuwe weef wijzen ontwikkeld waardoor mooie stof structuren kunnen worden geweven wat de uitstraling ten goede komt.

 Verduisterend duo rolgordijn niet volledig gesloten. Foto:duorolgordijn.eu

Verduisterende rolgordijnen ( gesloten doek uit één stuk)

Een rolgordijn behoort tot de voordeligste raamdecoratie. Een verduisterend rolgordijn is functioneel en betaalbaar. Je rolt het af en en het is meteen behoorlijk donker.  De wijze van monteren bepaalt echter wel voor een groot deel de verduistering. Monteer je in de nis van het raam, zorg er dan voor dat je zo dicht mogelijk tegen het kozijn monteert. Hoe verder naar binnen, hoe meer licht er langs binnen komt.  Wil je verder naar binnen monteren, dan is het wellicht raadzamer om over de nis van het raam te monteren met een overlap aan elke kant van zeker 10 cm. Blijf ook hier dan dicht op de muur. Wil je vermijden dat er licht langs de bovenzijde binnen komt, kies dan voor een verduisterend rolgordijn in een cassette.  Die schermt het licht aan de bovenzijde goed af en dat scheelt weer een heel stuk.

Verduisterende plissé gordijnen

Honingraat plissé kun je kopen met een licht dichte gemetalliseerde binnen laag. Ze zijn dan volledig verduisterend. Het voordeel van deze stof is bijvoorbeeld bij montage in de nis van het raam dat de doek even breed is als het systeem. Je hebt hierdoor minder kieren aan de zijkanten zodat er ook minder licht naar binnen kan vallen. Je kunt deze verduisterende plissé gordijnen ook in een zogenaamde top down bottum up uitvoering verkrijgen. Overdag laat je dan de bovenzijde zakken waardoor er licht de kamer binnen komt maar er geen inkijk is. Hierover bloggen we binnenkort méér.

We hebben je een drietal raamdecoraties voorgesteld. Hopelijk kun je je voordeel doen met de gegeven tips.